Cupping terapija, odnosno terapija vakuumskim čašama dolazi iz Kine gdje se koristi tisućama godina. U početku se koristila kao pomoćno sredstvo u tradicionalnoj kineskoj medicini dok nije otkriveno kako je učinkovita i kod drugih bolesti pa je razvijena u samostalnu terapijsku metodu. Istražujući kroz povijest, otkriveno je da se cupping koristio diljem svijeta tako da ovu vrstu terapije možemo pronaći još u drevnom Egiptu. Stari Egipćani su još 1550. g. pr. n.e. na papirusu ispisali svojevrstan medicinski priručnik u kojem je opisano krvarenje pomoću terapije čašama u svrhu odstranjivanja štetnih tvari iz tijela. Poznato je također da su Hipokrat i Galen bili zagovornici korištenja vakuuma u terapijske svrhe.

Niz istraživanja u novijoj povijesti iz 2001. godine koja je proveo sirijski medicinski tim predvođen kardiovaskularnim kirurgom dr. Ahmedom Tadreitijem dokazao je pozitivne učinke terapije čašama. Studije su provedene na tristo pacijenata oba spola i utvrđeno je kako nakon samo tri minute tretiranja vakuumskim čašama postavljenim na gornjem dijelu leđa između lopatica dolazi do pozitivnih učinaka kod tegoba s migrenama, astmom i reumom.

Cupping je danas zastupljen u većem dijelu svijeta. Može se izvoditi kao samostalna terapija u ovisnosti od tegoba pacijenta no može se koristiti i kao pomoćno sredstvo tijekom klasične masaže, limfne drenaže ili anticelulitne terapije. S obzirom na razlike u načinu života i kulturi između istoka i zapada, različito se primjenjuje i terapija čašama. Istočnjačke metode su intenzivnije i bolnije, vrlo često se koriste u kombinaciji s akupresurom i akupunkturom te puštanjem krvi. Zapadnjački tretmani nisu toliko intenzivni i uglavnom se koriste samo uz druge masažne tehnike.

Cupping tretman

Cupping tretman, općenito gledajući, sastoji se od apliciranja (učvršćivanja) većeg ili manjeg broja vakuumskih čaša na cjelokupnu ili samo dio tjelesne površine. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini tijelo se sastoji od nekoliko zona i premreženo je meridijanima i akupresurnim točkama za stimulaciju rada određenih organa ili skupina organa, uklanjanje boli i drugih neugodnih senzacija. Učvršćivanjem vakuumskih čaša na određene akupresurne točke ovisno o intenzitetu vakuuma, te se točke stimuliraju za povećanje pozitivne energije (tonifikacija) ili se metodom disperzije uklanja negativan energijski naboj.

cupping noge

Postoji mnogo različitih vrsta masaža sa čašama, a razlikuju se po obliku čaša i po načinu na koji se koriste. Neke od vrsta čaša su:

Vakuum čaše – one se koriste uglavnom za tretiranje dijelova tijela zahvaćenih celulitom, napravljene su od stakla i koriste se uz određena ulja ili kreme.

Ledene čaše – uz pomoć ledenih čaša hladnoća u najkraćem mogućem roku dolazi do mišića, a obično se koriste za ublažavanje bolova u mišićima, kao i kod istegnuća i uganuća.

Vruće čaše – Upotreba vrućih čaša tijekom masaže podrazumijeva vatru kao sredstvo za stvaranje vakuuma. Tako ugrijane čaše se postavljaju na kožu a uklanjaju se nakon 15 minuta.

Gumene čaše – gumene čaše se koriste kao zamjena za staklene čaše jer su puno praktičnije, ne mogu puknuti i nije ih potrebno zagrijavati kako bi se stvorio vakuum.

Cupping čaše na vakuum

Čaše se mogu pasivno učvrstiti na određene akupresurne točke i ostaviti da miruju kroz trajanje tretmana ili se aktivno mogu pomicati duž tjelesnih meridijana kako bi se aktivirala cirkulacija krvi i drugih tjelesnih tekućina. Treba li koristiti pasivni ili aktivni pristup određuje terapeut na osnovu zatečenog stanja pacijenta no svakako je moguće da će tijekom terapije svaki pojedini tretman biti različit, od same vrste tretmana do intenziteta apliciranja čaša na kožu.

Osim djelovanja na akupresurne točke, terapija čašama koristi se i za omekšavanje miogeloza tj. tzv. triggerpoint točaka te opuštanje ukočenih mišića i drugih tkiva. Također se koristi u ručnoj limfnoj drenaži i anticelulitnoj terapiji.
Najvažniji utjecaj na ljudsko tijelo terapija čašama stvara na krvožilnom sustavu gdje se stvaranjem niskog pritiska pojačava tijek krvi u arterijama i venama što dovodi do lokaliziranja određenih točaka na tijelu. Praćenje tijeka krvi za vrijeme tretmana je od velike važnosti i terapeutu govori mnogo toga o stanju pacijenta.

Važan je i utjecaj na središnji živčani sustav. Na površini kože nalaze se milijuni živčanih završetaka, a stimulacijom istih kod pacijenta se postiže opuštanje kao i analgetsko djelovanje na bolna mjesta u tijelu. Djelovanje na kožu kao na najveći ljudski tjelesni organ je neizbježno. Nakon nekoliko tretmana, koža postaje toplija i mekša na dodir, nestaje suhoća i hrapavost te sve u svemu ima znatno zdraviju boju. Sve navedeno postiže se stimulacijom cirkulacije krvotoka i limfotoka što izravno i neizravno djeluje na raspoloženje, elan i psihičku ravnotežu s jedne, kao i fizičko zdravlje, imunitet i kondiciju s druge strane.

Cijene

USLUGAPOJEDINAČNA CIJENAPAKET 4
Cupping do 30 min16,00 € (120,552 kn)56,00 € (421,932 kn)
Cupping do 60 min28,00 € (210,966 kn)100 € (753,450 kn)