Refleksoterapija je neagresivna, stoljećima primjenjivana metoda koja može na prirodan način potaknuti i ojačati urođenu tjelesnu moć iscjeljenja, osloboditi organizam od stresa, dovesti ga u stanje opuštenosti i sklada, potaknuti funkciju pojedinih organa te mu pomoći u regeneraciji. Ono što je čini privlačnom je njena jednostavnost i sigurnost te je jedan od najpopularnijih komplementarnih pristupa zdravlju.

Iako se može primjenjivati na raznim dijelovima tijela, kao što su dlanovi, uši ili lice, najčešće se tretiraju upravo stopala jer se pokazalo da su tretmani tada najučinkovitiji. Struktura naših stopala vrlo je složena, stoga je možemo promatrati kao pravo remek-djelo koje svakodnevno nosi naše cijelo tijelo. Građa i struktura naših stopala omogućuje nam da izvodimo brojne pokrete i aktivnosti kao što su hodanje i trčanje, ali i mirno stabilno stajanje a da je pri tome naša ravnoteža nepoljuljana. Uz kosti od kojih se stopalo sastoji, tu je još i fini splet ligamenata, tetiva i mišića koji čini stopalo vrlo fleksibilnim i spremnim na sve svakodnevne izazove.

Često možemo čuti kako se stopala smatraju ogledalom našeg tijela ili da su stopala organizam u malom. Te su tvrdnje istinite ako uzmemo u obzir da nas stopala nose kroz život i da se na njima odražava stanje čitavog organizma. Vrlo su osjetljiva na podražaje jer se na njima nalazi preko 7000 živčanih završetaka.

Promjene koje nalazimo na stopalima (suha tvrda i ispucana koža, hladna stopala, žuljevi, kurje oči, gljivice, urasli nokti, deformiteti prstiju i sl.) ukazuju da su ravnoteža i sklad u organizmu poremećeni. Kako stopalo vjerno odražava naše tijelo, detaljnim pregledom stopala, vizualnim i palpatornim, jasno dobivamo do znanja koji su tjelesni sustavi opterećeni.

Svaki dio tijela i svaka tjelesna funkcija ima odgovarajuću refleksnu točku ili refleksnu zonu na stopalu. Te točke i zone na stopalu vjeran su odraz organa, žlijezda i drugih dijelova tijela. Djelujući pritiskom na njih, refleksoterapeut može, preko živčanih puteva, stimulirati bilo koji organ, funkciju ili dio tijela koji je napet, začepljen ili oštećen prilikom nesreće, ozljede ili bolesti.

Kada postoji problem vezan uz neki dio tijela, refleksna točka koja odgovara tom dijelu bit će osjetljivija kada se na nju izvrši pritisak stoga je refleksoterapija često dobra tehnika za dijagnosticiranje određenih tegoba i bolesti čitavog organizma. Djelovanjem preko refleksnih točaka ublažavaju se simptomi brojnih bolesti i smanjuje osjetljivost na dodir.

Već nekoliko uzastopnih tretmana kod iskusnog refleksoterapeuta mogu ublažiti razna akutna stanja, migrene, zubobolje, izliječiti probavne tegobe, nesanicu, prehlade, pomoći kod poremećaja u radu jetre ili žuči, menstrualnih i drugih tegoba.

Refleksologija govori o tome da opstanak svakog organa i žlijezde ovisi o njihovoj sposobnosti stezanja i opuštanja. Kada se nešto prepriječi na energetskom kanalu, primjerice kada se kristali kiselina, otpadne tvari ili neiskorišten kalcij natalože na osjetljivim živčanim završecima u stopalima, tok energije je prekinut što negativno djeluje na organ kojem je ova energija namijenjena.

Refleksoterapija masaža stopala

Blokade na energetskim linijama (meridijanima) i poljima izazivaju primjetnu bol i, u određenim stanjima ograničavaju pokret i funkciju te dolazi do primjerice ukočenog vrata ili boli u leđima. One se također odražavaju na krvotok što se prvo primijeti na udovima – hladne, krute i bolne ruke i noge vrlo su česta pojava.

Otpadne tvari se talože u najnižoj točki gravitacije i refleksoterapeut ih jasno osjeća pod prstima dok radi na stopalima. Masažom stopala te se tvari uklanjaju, samim time dolazi do olakšanja u samim stopalima ali i u dijelu tijela s kojim je konkretna točka na stopalu povezana.

U holističkom pristupu zdravlju, kakav je i refleksoterapija, ne tretira se bolest, niti simptom, nego cijela osoba. Sve brži i stresniji stil života dovodi do porasta mnogih psihosomatskih bolesti (gastritis, ulcerozni kolitis, alergije, dijabetes, hipertenzija i sl.).
Dovodeći tijelo u ravnotežu na emotivnom i mentalnom nivou pozitivno utječemo na promjene u tijelu putem autonomnog živčanog sustava. Na taj se način umanjuju negativni učinci stresa, a tijelo udaljuje od raznih tegoba.

Povijest refleksoterapije

Od davnih vremena različite su kulture diljem svijeta primjenjivale određene oblike refleksoterapije. Pionir na području refleksoterapije iz 30ih godina prošlog stoljeća, dr. Shelby Riley, smatrao je da se iz Egipta refleksoterapija proširila Rimskim carstvom. U grobnici u sklopu velikog grobnog kompleksa u Saqqari u Egiptu nalazi se slavna freska iz 2330. g. pr. n.e. Grobnica je poznata pod imenom „Liječnikov grob“, budući da freska pokazuje dva liječnika kako na dvojici pacijenata primjenjuju refleksoterapiju. Prema prijevodu drevnih hijeroglifa pacijent kaže: „Nemoj me ozlijediti.“, a liječnik odgovara „Djelovat ću tako da ćeš me hvaliti“.

Liječnik koji tretira stopala sjedi leđima okrenut pacijentu. Time se htjelo izbjeći tada uvredljivo okretanje stopala liječnikovom licu. Piktogrami na freski naglašavaju koncept energije; plava valovita crta simbolizira moćne vode Nila i, šire gledajući, vitalnu snagu univerzuma.

U 4. stoljeću kineski akupunkturist Ko Hung otkrio je da se jakim pritiskom palčeva na tabane tijekom tretmana akupunkture poboljšava izliječenje i potiče oslobađanje energije. Iz tog razloga se refleksoterapija ponekad i danas naziva akupunkturom bez igala.

Na samom početku 20. stoljeća zonska terapija, preteča moderne refleksoterapije, zaživjela je kroz rad dr. Williama H. Fitzgeralda. Ovaj specijalist za otorinolaringologiju otkrio je da se pritiskanjem vrhova prstiju pacijenata štipaljkama ili omatanjem elastične trake oko sredine njihovog prsta bol drastično smanjuje i čak ima anestetičko djelovanje na lice. Bol se također smanjivala pritiskanjem palčeva. S obzirom da je palac povezan s dijelovima mozga koji luče endorfine koji stvaraju osjećaj opuštenosti, ne iznenađuje to da se smanjila i razina boli.

Fitzgerald je svoju metodu nazvao „Zonska analgezija“. Stvorio je prvu kartu koja je prikazivala uzdužne linije energije koja teče tijelom i nazvao ih je zonskim putevima. Kasnije je otkrio da se primjenom pritiska na zonske puteve na stopalima, rukama i drugim dijelovima tijela može smanjiti bol pa čak i ukloniti glavni uzrok boli.

Početkom 30ih godina fizioterapeutkinja Eunice D. Ingham razvila je svoju teoriju refleksnih točaka na stopalima. Kako je bila u prilici raditi sa stotinama pacijenata, pažljivo je provjeravala svaku refleksnu točku dok nije mogla ustvrditi da su refleksne točke na stopalima vjeran odraz organa, funkcija i struktura ljudskog tijela. Razvijajući svoje znanje i iskustvo, držala je brojne radionice i predavanja diljem svijeta utirući put današnjoj refleksologiji.

Kome je refleksoterapija namijenjena?

Refleksoterapija je namjenjena svima koji žele na potpuno prirodan i prije svega ugodan način vratiti svoj um, duh i tijelo u ravnotežu. Ova tehnika kao što smo već spomenuli promatra čovjeka kao cjelinu, tako da se tijekom tretmana djeluje na sve organske sustave ali i na psihofizičke aspekte svake osobe. Dokazano je povoljno djelovanje refleksoterapije na mnoge psihosomatske tegobe i bolesti kojima uzrok nije uvijek vidljiv na prvi pogled i ponekad ga je vrlo teško otkriti.
Osim s navedenim, refleksoterapeut se u praksi najčešće susreće s problemima koštanog sustava – bol u vratnom i lumbalnom području, trzajne ozljede, zamrznuto rame, išijas, artritis kralježnice, koljena ili kukova te sportske ozljede neke su od tegoba na koje refleksoterapija uspješno djeluje.

U trudnoći refleksoterapeut može ublažiti jutarnje mučnine i, ako majka pati od nje, križobolju, a također djeluje na tegobe uzrokovane menopauzom.
U starijoj životnoj dobi ljudi često pate od visokog krvnog tlaka i drugih srčanih problema te raznih oblika reumatskih problema i bolova. Isto tako, u slučaju operativnog zahvata bilo koje prirode, primjerice zamjene kuka ili koljena, refleksoterapija može pomoći tijelu da se što brže oporavii vrati se u prirodno stanje ravnoteže. Kako svaki operativni zahvat u tijelu izaziva reakciju šoka, a anestetici smanjuju zaštitu imunološkog sustava, redoviti postoperativni refleksotretmani mogu biti od velike pomoći.

Refleksoterapija je danas jedan od najpopularnijih oblika komplementarne medicine. Ono što je čini popularnom njena je jednostavnost i sigurnost. Ova neagresivna, stoljećima primjenjivana metoda svoje mjesto je, osim na Istoku, našla i u mnogim klinikama i bolnicama diljem Europe i svijeta.

Refleksoterapija kao metoda opuštanja

Stres je glavni uzrok većine bolesti današnjice. Sposobnost opuštanja, kao čuvara našeg zdravlja bitan je faktor u otpuštanju negativnih posljedica stresa. Ima ključnu ulogu u nadvladavanju stresa jer potiče mir i stvara ugodno raspoloženje. Dobrobit refleksoterapije osjetit ćete već pri prvom susretu refleksoterapeuta sa vašim stopalima. Refleksoterapija potiče dublje i kvalitetnije disanje koje je osnovni preduvjet za tjelesnu i mentalnu opuštenost. Naučiti prepoznati i doživjeti razliku između napetog i opuštenog stanja tijela i uma važno je kako bi sami mogli utjecati na to i sukladno tome umanjiti razinu stresa kojem smo svakodnevno izloženi. Refleksoterapija je jedna od prirodnih metoda koja pomaže u očuvanju zdravlja i energije i namijenjena je svima koji žele olakšati svoje tegobe s naglaskom na rješavanje uzroka, a ne puko potiskivanje simptoma.

Kome se ne preporučuje ova metoda?

Osobama koje imaju:

 • visoku temperaturu,
 • upalu vena,
 • psihičke bolesti,
 • gljivična oboljenja na stopalima,
 • rane na stopalima
Dobrobit refleksoterapije

Tretmani se mogu raditi sve dok osoba osjeća poboljšanje stanja. Što je veći interes tretirane osobe za poboljšanje, to će ona biti motiviranija riješiti se štetnih ponašanja i loših navika koje su uzrokovale tegobe u tijelu.

Kako izgleda tretman refleksoterapije

tretirana osoba leži na leđima na stolu, a u slučaju da pacijentu zbog specifičnog stanja to ne odgovara, može leći na trbuh ili na bok. Refleksoterapeut laganim pokretima prvo razgibava stopala da bi poboljšao cirkulaciju, a zatim kombinira lagane pritiske i masažu na zonama stopala koje su povezane s tegobama tretirane osobe. Svakome se preporučuje serija od deset do 12 tretmana, no broj dolazaka nije ograničen.

Tretman obično traje od 30 do 60 minuta tijekom kojih je pacijent u stanju duboke opuštenosti.
Tijekom tretmana osjetit ćete opuštanje i mir, koji je najvažniji faktor u poboljšanju stanja cjelokupnog organizma. Taj osjećaj opuštenosti je drukčiji i dublji nego onaj koji imamo nakon klasične masaže jer ona samo opušta mišiće. Sigurno se svatko može prisjetiti kako je dobar osjećaj kad vas netko primi za stopala, a kamoli da ih još profesionalno tretira.

Kod nas još mnogi nisu upoznati s tom blagotvornom metodom jer nije zastupljena na profesionalnoj razini kao u svijetu, ali stvari se pomiču nabolje. Ljudi pritisnuti nedaćama počeli su tražiti pomoć na sve moguće načine jer žive pod prevelikim pritiskom. Preživljavanje je zamijenilo življenje i to je na dulje staze iznimno naporno.
Nakon refleksoterapije mogu se pojaviti reakcije organizma, kao što je osjećaj laganog umora, češće uriniranje, pojačana peristaltika crijeva, izbacivanje sluzi iz nosa, grla i reproduktivnih organa, ali te su reakcije normalne.

Zapravo, pozitivne su jer ukazuju da je došlo do prekretnice kod određene tegobe. Reakcije se smatraju odgovorom tijela na zdravu stimulaciju tijekom tretmana i ukazuju da još postoji dovoljno vitalnosti u organizmu da potakne njegovo samoiscjeljenje.

Što možete očekivati od tretmana refleksoterapije?

 • opuštenost živčanog sustava,
 • smanjenje napetosti i tjeskobe,
 • smanjenje bolova,
 • poboljšan protok krvi u području bubrega, crijeva, mozga i stopala,
 • uravnoteženiji broj otkucaja srca,
 • uravnoteženiji tlak
 • dublje, polaganije i smirenije disanje.

Cijene

USLUGAPOJEDINAČNA CIJENAPAKET 4
Refleksoterapija do 30 min20,00 € 72,00 €